Thursday, 16 October 2014

Menu Diet Sarapan Pagi Popular

Rata-rata rakyat Malaysia jarang mengambil sarapan kerana tidak tahu kepentingan sarapan. Ramai juga yang membuang terus sarapan daripada jadual pemakanan harian mereka kerana menyangka mereka mudah menguruskan berat badan. Mereka SALAH!!!
Tips sarapan Kevin Zahri

Keburukan paling utama meninggalkan sarapan ialah metobolisme badan akan menurun kerana badan yang tidak mendapat tenaga pada waktu pagi akan cuba untuk menyimpan tenaga simpanan dengan mengurangkan metobolisme. Akibatnya, produktiviti akan berkurangan dan rasa cepat penat kerana pembakaran kalori kurang berbanding jika mengambil sarapan.
"Tapi saya tak sempat nak sarapan la. Pagi-pagi nak siapkan anak-anak, nak berkejar ke pejabat lagi. Macam mana nak sarapan?"

Jom kami kongsikan panduan mudah sarapan dari Kevin Zahri :)
  1. Makan secepat mungkin.
  2. Dapatkan sumber karbohidrat yang berserat.
  3. Pastikan ada sumber protein yang baik.
  4. Jumlah kalori lebih kurang DCR bahagi bilangan hidangan sehari. Contoh: Kalau DCR anda 2000kcal dan anda makan 5x, maka jumlah kalori untuk sarapan dalam 400kcal. (DCR : jumlah kalori yang diperlukan seseorang dalam sehari).

“Paling penting setiap individu tahu keperluan kalori mereka sendiri kerana setiap orang berbeza keperluannya berdasarkan berat, tinggi, umur dan jantina,” - Kevin Zahari

Sarapan tidak penting berdasarkan jenis makanan kerana apa yang penting adalah kandungan khasiatnya. Nak tau apa menu sarapan popular yang mudah, ringkas, berkhasiat?

1. Roti bakar dengan mentega kacang. 

Roti bakar dengan mentega kacang


2. Telur separuh masak

Telur separuh masak


3. Emping jagung dan susu rendah lemak

Emping jagung dan susu rendah lemak


4. Sandwich tuna

Sandwich tuna


5. Biskut tinggi serat dan minuman Mighty 3 gems. Untuk saya, biasanya saya akan campurkan air suam + energizing soy protein (ESP) + Meal Shake + Performance drink. Gabungan yang sangat mengenyangkan, berkhasiat dan yang penting, sedap!!!


Minuman Mighty 3 gems
  • ESP ~ Soy Protein Isolate Powder merupakan minuman rendah lemak, non-GMO dan mempunyai kandungan protein yang lengkap dengan kandungan 9 asid amino perlu dan 14 gram protein soya bagi setiap hidangan. Di samping rasanya yang enak ia juga dapat memberikan tenaga pada tubuh dengan protein soya yang berkualiti tinggi.
  • Meal Shake ~ memberikan 19 mineral dan vitamin yang penting untuk tubuh dan ia amat perlu bagi proses tumbesaran dan mengekalkan kesihatan.
  • Performance Drink ~ mengandungi proprietari elektrolit OPTI-LYTE dengan campuran unik karbohidrat yang membekalkan tenaga segera dan berkekalan untuk menyokong penghidratan optimal.
Jom amalkan sarapan sihat setiap hari. Untuk dapatkan set Mighty 3 Gems, hubungi Mama Olin di 012-2337598 atau email ke mamaolins@gmail.com

15 comments:

  1. sandwich tuna tu nampak sedap... nyummmyy

    ReplyDelete
  2. rse nk try je telur separuh msk tuh..gmbo tu menarik perhatian, hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Nur....gambo telur tu menarik!...tp sy makan telur separuh masak time nk bersalin jaa...hehe...

      Delete
    2. Haha ramai plak yg terliur ngn telo separuh msk tu

      Delete
  3. Lamanya tak makan telur separuh masak..favorite breakfast during my primary school..2 biji letak kicap..yummieee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol tuty, mkn ngn kicap & lada sulah

      Delete
  4. Lapa..lapa..sedapnya sandwich tuna..dap2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe sandwich pilihan sarapan yg ringkas & mudah

      Delete
  5. set mighty 3 gems paling senang n cepat ^^

    ReplyDelete
  6. Sandwich Tuna tue nampak sedapnyeee...

    ReplyDelete