Sunday, 23 November 2014

Kepentingan DHA untuk Minda Kanak-kanak

DHA


Selalu tak nampak di TV, dalam setiap iklan susu formula kanak-kanak, mesti ada menekankan pasal DHA. Perasan tak?? Oh ada juga yang tak perasan ya? Dalam kebanyakan produk makanan untuk kanak-kanak sering menekankan kepentingan DHA untuk perkembangan minda yang cerdas. Namun apakah sebenarnya DHA tersebut? Benarkah ia penting dalam tumbesaran kanak-kanak untuk lebih sihat dan cerdas?

DHA (asid dokosaheksaenoik) adalah nutrisi penting yang diperlukan untuk perkembangan otak selain daripada zat besi, zink dan asid folik. DHA merupakan sejenis asid lemak omega-3 yang boleh didapati dalam setiap sel pada tubuh. DHA penting untuk perkembangan otak, mata dan sistem saraf pusat. 

Kajian yang dijalankan mendapati bayi berusia enam bulan sehingga kanak-kanak dua tahun memerlukan sebanyak 100 miligram DHA untuk perkembangan otak mereka.

Kepentingan DHA dan EPA untuk kanak-kanak

DHA merupakan elemen utama yang diperlukan untuk membentuk sel membran neuron yang menjadi penghubung antara sel yang lain serta mempengaruhi fungsi  neurotransmitter acetylcholine dan membantu sel otak berhubung.
Pada usia awal, kanak-kanak memerlukan pelbagai jenis sumber makanan antaranya karbohidrat, lemak, protein, fiber, mineral dan vitamin. DHA adalah salah satu lemak baik yang terdapat di seluruh badan. Ia adalah lemak struktur yang disalurkan terus kepada tisu dalam otak bagi memastikan ia berfungsi dengan baik.

Antara kebaikan DHA kepada kanak-kanak adalah:
1.  Meningkatkan daya fokus
2.  Perkembangan otak yang baik
3.  Menajamkan penglihatan
4.  Meningkatkan sistem imun
5.  Mencegah ekzema

Kepentingan DHA untuk otak dan mata

Omega Guard mengandungi lemak Omega3 yang lengkap dapat membantu mencegah dan mengurangkan asma dan ekzema.


Jumlah DHA yang diperlukan oleh kanak-kanak mengikut usia:
*1 hingga 2 tahun – 100 hingga 120 miligram DHA setiap hari.
*2 hingga 4 tahun – 100 hingga 150 miligram DHA setiap hari.
*4 hingga 6 tahun – 150 hingga 200 miligram DHA setiap hari.

Makanan yang kaya DHA:
- Ikan laut seperti tuna, salmon, trout, sardin, ikan bilis mengandungi  10 hingga 100 kali lebih DHA daripada sumber makanan yang bukan berasal dari laut seperti kacang, bijirin penuh dan sayuran hijau.

- Telur, ayam, kekacang, sayur-sayuran seperti brokoli dan alga.


Tahukah anda Omega Guard Shaklee mengandungi 120mg DHA dalam setiap sajian? Bukan saja DHA, malah Omega Guard mengandungi lain-lain jenis lemak Omega-3 yang penting seperti EPA dan yang paling penting, Omega Guard merupakan sumber minyak ikan paling tulen berbanding jenama lain kerana kandungan Omega-3 nya sangat lengkap. 

Keistimewaan Omega Guard ialah ia menjalani proses penyulingan molekul berperingkat yang menjamin ketulenannya dan bebas bahan berbahaya seperti logam berat

Lagi keistimewaan Omega Guard. Ketulenan terjamin, kepekatan DHA dan EPA yang tinggi

Perbandingan Omega Guard dengan produk minyak ikan yang lain.

Perbandingan Omega Guard dengan minyak ikan keluaran syarikat lain. Perhatikan jumlah DHA dan EPA dalam Omega Guard jauh lebih pekat dari yang lain.

Kalau nak baca pengalaman menyedihkan mengenai anak saya, Afliq dengan Omega guard, jom baca di sini.

Oh ya, sempena promosi besar-besaran Omega Guard sepanjang bulan November 2014 ini, jangan lepaskan peluang untuk berjimat!!!

Beli 6 PERCUMA 1
Beli 2, diskaun 5%.

Beli 6 Percuma 1

Beli 2, diskaun 5%


Untuk mendapatkannya, hubungi Mama Olin di :
Whatsap/sms : 012-2337598
FB page : Mama Olin's
4 comments:

 1. yap.

  dha memang penting untuk budak-budak zaman sekarang nih.

  ReplyDelete
 2. Saya pun bagi anak makan Omega Guard ni, cepat je hingus nya mengering.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Omega guard memang vitamin wajib utk anak-anak saya juga terutama Afliq kerana masalah kahaknya

   Delete