Monday, 21 September 2015

Amenia sewaktu Hamil | Atasinya dengan 2 cara mudah



Masalah anemia sangat sinonim dengan ibu hamil. Ramai dikalangan ibu hamil yang mengalami masalah anemia, namun masih ramai lagi yang belum betul-betul memahami apa itu anemia, apakah kesan anemia dan cara mengatasinya. 

Saya sendiri ada masalah anemia sewaktu hamil dulu. Tiap kali pergi check di klinik kesihatan kerajaan, pasti itulah yang dibebelkan nurse-nurse yang memeriksa saya. "Kena naikkan Hb ye. Kalau tak naik, bahaya. Nanti kena cucuk kat bontot", itu kata mereka yang saya masih ingat sampai sekarang. Tapi cucuk bontot untuk apa, saya pun tak tau sebabnya. Dah la tak tau, tak pulak bertanya.. Sebab takut...huhuhuhu =p

Tapi Alhamdulillah, saya berjaya juga menaikkan HB saya. Jom saya kongsikan apa yang saya lakukan untuk menaikkan Hb saya. Tapi sebelum tu, jom kita fahamkan apa itu Anemia dulu.

Apa itu Anemia?

Anemia merupakan keadaan di mana berlakunya kekurangan hemoglobin (Hb) di dalam sel darah merah. Hemoglobin merupakan pengangkutan oksigen dan zat makanan ke seluruh badan. Oleh itu, apabila anda mengalami anemia, tisu seluruh badan menjadi hipoksia (kurang kandungan oksigen) dan kurang tenaga. 

Bagaimanakah Anemia boleh berlaku? 




Adakah Anemia bahaya kepada wanita hamil?

Anemia sangat bahaya kerana boleh menyebabkan :
  • Tumpah darah semasa dan selepas bersalin
  • Tekanan darah tinggi (eklampsia)
  • Keguguran
  • Kematian

Adakah Anemia bahaya kepada bayi?


Ya, anemia sangat merbahaya kepada bayi kerana boleh menyebabkan :
  • Kematian janin
  • Kelahiran bayi tidak cukup bulan
  • Kelahiran bayi kurang berat badan

Bagaimana anemia dikesan?

Anemia dikesan melalui ujian darah iaitu apabila paras hemoglobin (Hb) dalam sel darah merah kurang daripada 11g/dl.

Tahap keseriusan anemia adalah seperti berikut :
Untuk wanita hamil, paras Hb yang selamat ialah 11g/dl. 

2 Cara Mudah Atasi Anemia

1. Amalkan makanan kaya zat besi

Ada banyak jenis makanan yang kaya dengan zat besi. Sumber makanan yang kaya dengan zat besi yang baik adalah daripada sumber haiwan seperti daging, hati, ayam, limpa, kerang, ikan sotong dan ikan bilis. Sayur-sayuran hijau seperti pegaga, pucuk paku, sawi dan brokoli juga adalah sumber zat besi yang bagus. 


Ibu hamil digalakkan meningkatkan pemakanan yang tinggi zat besi untuk mengelakkan anemia. Selain itu ibu hamil juga perlu memastikan pengambilan makanan yang seimbang mengikut piramid makanan. 


2. Amalkan makanan tambahan yang tinggi zat besi

Haaa, sekarang saya nak share apa yang saya amalkan untuk meningkatkan Hb sewaktu hamil dulu. 

1. Vita Lea
  • Multivitamin lengkap dengan pelbagai kumpulan vitamin & mineral yang diperlukan oleh badan tetapi  sukar diperolehi sewaktu hamil (terutama bagi yang mempunyai morning sickness teruk).
  • Zat besi penting untuk tubuh terutama untuk mengekalkan/meningkatkan paras hemoglobin (HB) dalam darah. Ibu mengandung memang penting jaga paras HB tau. Zat besi mengelakkan ibu mudah pitam.
  • Mengandungi asid folik yang sangat penting untuk perkembangan bayi.

2. B-complex
  • Sebagai penenang saraf yang dapat membantu ibu sentiasa dalam keadaan rileks dan riang. Yelah, mengandung ni penat kan. Jadi kalau tak cukup b-complex, boleh jadi cepat stress. Stress semasa mengandung tak elok untuk bayi tau.
  • Juga mengandungi asid folik. Gabungan B-complex dengan VitaLea membekalkan jumlah asid folik yang cukup untuk ibu mengandung. 

3. Sustained Release Vitamin C
  • Vitamin C bertindak sebagai pelindung sel. Apabila sel dilindungi daripada radikal bebas, barulah ia menjadi kuat, seterusnya membentuk organ dan sistem badan yang kuat dan sihat. Sebab itulah orang yang kekurangan vitamin C mudah jatuh sakit. Itu tandanya sel dia tak kuat la tu.
  • Vitamin C juga membantu penyerapan vitamin lain ke dalam badan. Secara logiknya apabila sel badan sihat, vitamin lain yang dimakan juga akan mudah diserap ke dalam badan. 

4. Ostematrik
  • Sumber kalsium dan magnesium beserta vitamin D penting untuk kesihatan tulang, gigi dan gusi. 
  • Mengelakkan masalah kejang kaki ketika mengandung
  • Mengelakkan masalah gusi berdarah

5. Energizing Soy Protein (ESP)
  • Sumber protein yang mengandungi 9 asid amino yang badan yang diperlukan badan, tapi tak mampu dibekalkan oleh badan kita. Jadi kita perlu dapatkan ia dari sumber pemakanan. 
  • Protein memberikan tenaga dan rasa kenyang yang berpanjangan. Maklumlah orang mengandung ni cepat lapar. So dengan ESP ni, boleh la tahan perut dari lapar sentiasa.
  • Sangat bagus juga untuk orang yang mempunyai masalah gastrik. 
  • Bonus : Kulit ibu & bayi boleh jadi lebih lembut dan gebu. 

6. Omega Guard
  • Mengawal berat badan ketika hamil. Jadi takde la berat badan naik mencanak-canak. Pengalaman saya sendiri semasa hamil anak sulung (belum consume Shaklee), berat saya naik mendadak sampai kena minum air gula... uweekkk, jenuh nak habiskan segelas tu. Nasib baik tak muntah balik. Semasa hamil anak kedua (sudah consume Shaklee), Alhamdulillah saya tak perlu minum air gula kerana berat badan terkawal. Yeayyy !!!
  • Membekalkan DHA untuk perkembangan otak bayi. 


YES PACK : SET KEHAMILAN 
Super duper best sebab sekarang set ini ada promosi sehingga 30 Oktober sahaja. 

✅ Diskaun 5%
✅ Daftar ahli : peluang dapat pendapatan 5 angka.
✅ PERCUMA 1 VitaLea bernilai RM88.75


Disclaimer : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Kami pengedar sah Shaklee. COD sekitar kawasan Klang dan Shah Alam. Penghantaran pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah/Sarawak. 

Untuk order produk Shaklee, daftar ahli atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, hubungi :

Whatsapp/call : 012-2337598 (Mama Olin)
Masukkan No. ID Sponsor : 894408 jika daftar keahlian (Express Enrolment) di "Join Now"

8 comments:

  1. pemakanan dan nutrisi semasa hamil memag harus di perhatikan dengan baik oleh ibu mengandung, agar bayi dan ibu sihat.

    ReplyDelete
  2. hai...Yaya Cendana BW (NO.5) dari blog uzu Emas Putih BW sini....dah follow sini...harap sudi follow yaya blek.. :) mohon komen murni di sini...tq... :)

    http://www.yayacendana.com/2015/09/review-telur-pindang-nordin-terkenal-di.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Yaya..tq sudi singgah ya. Harap sudi datang sini selalu & komen. Done follow awak jugak:)

      Delete
  3. Pernah masuk dalam kategori teruk dan sederhana masa preggy anak sulung dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa anak sulung biasalah takde pengalaman pregnant lg kan:)

      Delete
  4. Wifey ambe masa mengandung anak kedua ada masalah ni.
    Harapnya oklah kali ni. Sebab wifey ambe mengandung lagi...hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah ok. Kena jaga pemakanan. Dh try suplemen shaklee? Bagus tau..hehe..kalau nk contact mama olin ok :)

      Delete